Uusi materiaali Utuliinin verkkokaupan kangasosastolla: Tencel — Mitä se oikein on, miten se valmistetaan ja mitä ihanaa siitä voisi ommella?

Utuliinin värikkäiden tuotteiden valikoimaan lisättiin kankaat huhtikuussa 2022 — silloin verkkokaupasta löytyi luomutrikoota ja yhden kuosin verran pellavaa. Tämän jälkeen kangasvalikoima on laajentunut myös joustocollegeen ja puuvillasatiiniin. Viimeisimpänä kangasmateriaalien kirjoon tullut uutuus on Tencel: kesällä 2024 muiden kangasuutuuksien matkasta löytyi myös Perhoset vaaleansininen | Tencel!

Tencel on kasvipohjaisista kuiduista valmistettu materiaali, jonka valmistukseen tarvitaan esimerkiksi puuvillaan verrattuna huomattavasti vähemmän vettä. Vaikka Utuliinin valikoimissa se onkin uudempi tuttavuus, materiaalina se ei ole uusi keksintö. Tenceliä on käytetty kankaiden ja erilaisten tekstiilien valmistukseen jo vuosikymmenien ajan.

Mitä Tencel on ja miten se valmistetaan?

Tencelin raaka-aineena käytetään siis kasvipohjaisia kuituja. Tarkemmin sanottuna eukalyptuskuituja! Tencel on saanut EU:n ympäristöpalkinnon, sillä sen valmistusprosessi on vähemmän haitallinen ympäristölle.

Eukalyptus on nopeasti kasvava puu, eikä sen veden tarve ole suuri. Esimerkiksi puuvillan viljelyyn verrattuna, Tencel-kuidun valmistukseen tarvitaan noin 20 kertaa vähemmän vettä ja lisäksi noin viisi kertaa vähemmän viljelymaata. Eukalyptuksen viljelyssä ei myöskään tarvita torjunta-aineita, ja Tencelin valmistukseen korjattu eukalyptus on peräisin joko sertifioiduista viljelysmetsistä tai vastuullisesti kasvatetuista luonnonmetsistä. Lisäksi viljelyyn käytetään sellaista maata, joka on maatalouteen soveltumatonta.

Ai miten puusta voidaan tehdä kangasta? Metsänhoidon yhteydessä kerätyn harvennuspuun kuori poistetaan sellutehtaalla ja puu hakataan pieneksi hakkeeksi. Hakkeesta erotellaan selluloosa keittämällä. Tämä selluloosa sitten liuotetaan nesteeseen ja se muuttuu hunajamaiseksi. Tämä kehruuliuos puristetaan ohuiden suuttimien läpi ja tämän lopputuloksena syntyy kuitua. Puukuidut pestään, valkaistaan ja kuivataan pumpulimaiseksi höytyväksi, josta lopulta kehrätään lankaa. Tämä lanka sitten kudotaan kankaiksi, jotka päätyvät esimerkiksi söpön perhoskuosin kanssa Utuliinin verkkokauppaan.

Tuotantoprosessi on suunniteltu niin, että se kuormittaisi ympäristöä mahdollisimman vähän. Esimerkiksi tencelin valmistusprosessissa käytetyt liuottimet voidaan lähes kokonaan uusiokäyttää ja kehräysprosessissa käytetty vesi kierrätetään. Ja koska kankaan kuidut ovat peräisin luonnosta, ne ovat myös biohajoavia, eli kangas voidaan lopulta myös palauttaa osaksi luonnon kiertokulkua.

Mitä Tencelistä voisi ommella?

Tencel sopii mainiosti erilaisten vaatteiden ompeluun, sillä materiaalilla on monia hyviä ominaisuuksia, joista on iloa vaatteiden käyttäjille. Utuliinin söpöstä Tencelistä voisi ommella esimerkiksi iloisen mekon, hulmuavan hameen, hauskan teepaidan tai vaikkapa tyylikkään tunikan. Perhoset -kuosi ja Tencel -materiaali sopii ihanasti myös lastenvaatteisiin.

Materiaalina Tencelillä on monia hyviä ominaisuuksia. Niistä ehkä tärkeimpänä: se on miellyttävän pehmeä ja joustava materiaali. Se voi tuntua iholla jopa ylelliseltä ja silkkimäiseltä. Kasvipohjaiset kuidut tekevät kankaasta hyvin hengittävän. Tencelillä on hyvä kosteuden imukyky ja se haihduttaa kosteuden pois iholta. Tencelistä ommeltu vaate tuntuukin mukavan viileältä kuumalla säällä ja toisaalta lämmittää sopivasti sään ollessa viileämpi.

Tenceliä pidetään myös erittäin kestävänä ja se onkin vaikkapa viskoosiin verratuna noin kaksi kertaa vahvempaa. Kuidun lujuus takaa myös hyvän mittapysyvyyden. Lisäksi Tencel-kuitujen hyviin ominaisuuksiin lukeutuu hyvä värinkesto, eli kankaan väri ja söpöt kuosit pysyvät ennallaan pesusta toiseen.

Tencel-kankaan pinta on tasainen. Se ei myöskään rypisty yhtä helposti kuin monet muut kankaat, esimerkiksi viskoosi. Sen sijaan se laskeutuu kauniisti vaatteessa kuin vaatteessa.

Ja kirsikkana kakun päällä: Tencel-kuitu on myös lunnostaan antibakteerinen, eli se estää bakteerien kasvua kuitujen välissä. Tencel-vaatetta ei siis välttämättä tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, vaan esimerkiksi tuuletus raikastaa vaatteen usein riittävästi.

Ja kuten muutkin kankaat, myös Tencel-kuiduista valmistettu kangas kannattaa esipestä ennen ompelua – ensimmäisessä pesussa kangas löytää oikean muotonsa, kokonsa ja värinsä. Näin varmistat, että vaivalla ommeltu vaate on varmasti juuri sopiva käyttäjälleen! Tencelin voi pestä korkeintaan 40 °C lämpötilassa. Valmis vaate kannattaa pestä nurinpäin käännettynä kankaan pinnan ja värin suojelemiseksi pesukoneen pyöritykseltä. Näin se pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään.

Utuliinin valikoimassa on tällä hetkellä vain yksi Tencel-kangas: Perhoset vaaleansininen. Tämä kuosi on aivan ihana, kesäinen piristys vuodenajasta riippumatta. Minkä tutun tai millaisen ihan uuden kuosin toivoisit seuraavaksi näkeväsi Tencel-kankaassa? Ja joko olet kokeillut Tenceliä materiaalina? Mitä ompelit siitä? 🤩