Vastuullisuus

Utuliinin toimintaa ohjaavat vastuullisuus, ekologiset arvot sekä oikeudenmukaisuus. Kun suunnittelen uusia tuotteita ja valitsen niille materiaaleja ja valmistajaa, etsin aina yhteistyökumppanin, jonka kanssa vastuulliset arvot kohtaavat. Siksi esimerkiksi Utuliinin paperituotteilla on FSC-sertifikaatti, paitsi kalentereilla ja vihkoilla, jotka ovat PEFC-sertifioituja. Utuliinin kankaat taas ovat joko Öko-Tex-standardoituja tai GOTS-sertifioituja. Korvakorut on valmistettu suomalaisesta PEFC ja FSC -sertifioidusta koivuvanerista. Tuotteiden tai niiden materiaalien valmistuksessa ei ole käytetty eläinkokeita.

Suunnittelen kaikki Utuliinin tuotteet itse Suomessa ja valtaosa niistä myös valmistetaan Suomessa — valitsen kotimaisen valmistajan aina, kun se on mahdollista. Näin on helpoin varmistua valmistusmateriaalien vastuullisesta alkuperästä ja samalla pääsen usein tukemaan muita suomalaisia yrittäjiä.

Tuotteet

Jokaisen Utuliinin tuotteen kohdalla kerron kyseisen tuotteen valmistuksesta. Ilmoitan aina missä tuote on valmistettu ja mitä materiaaleja sen tuottamiseen on käytetty. Painotan kestäviä materiaaleja, jotta Utuliinin tuotteet säilyvät käytössä pitkään. Materiaalivalinnoissa kriteerinä on myös sertifikaatti tai standardi, jotka toimivat vakuutena valitun materiaalin vastuullisuudesta.

Kerron myös esimerkiksi kankaiden ja korvisten kohdalla tarkkaan sen, onko painatus tehty tuotteen molemmin puolin vai ainoastaan toiselle puolelle. Yksipuoleinen painatus on paitsi kustannustehokasta, myös yksi keino vähentää valmistuksessa käytettyä energiaa ja väriaineita.

Standardit ja sertifikaatit

FSC ja PEFC -sertifikaatit

FSC on lyhenne sanoista Forest Stewardship Council eli se on siis Hyvän metsänhoidon neuvosto. PEFC taas tulee sanoista Programme for the Endorsement of Forest Certification mikä tarkoittaa että se on metsien sertifiointia edistävä ohjelma. Sekä FSC että PEFC ovat kansainvälisiä metsäsertifiointijärjestelmiä, joiden tehtävä on on edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. Molemmat sertifikaatit tarkoittavat siis sitä, että tuotteeseen on käytetty puuta, joka on peräisin kestävästi hoidetusta metsästä.

Nämä kansainväliset sertifiointijärjestelmät valvovat metsänhoidon kestävyyttä kaikilla kolmella kestävyyden osa-alueella. Ekologisesta näkökulmasta varmistetaan esimerkiksi, että metsien puuston hiilinielu säilyy ja luonnon monimuotoisuutta ylläpidetään. Sosiaalisesta näkökulmasta taas huolehditaan esimerkiksi metsissä työtä tekevien työhyvinvoinnista ja -turvallisuudesta sekä metsissä liikkumisen turvaamisesta. Taloudellinen näkökulma varmistaa esimerkiksi sen, että taimikoiden kunnosta ja puuston terveydestä huolehditaan.

Utuliinin valikoimassa PEFC-sertifikaatti näkyy monien paperituotteiden materiaaleissa. Utuliinin kalenterien ja vihkojen paperit ovat PEFC-sertifioitua, laadukasta paperia. Korteissa ja tarra-arkeissa taas on käytetty FSC-sertifioitua, myöskin laadukasta paperia. Utuliinin korut on valmistettu suomalaisesta koivuvanerista, jolla on sekä PEFC että FSC -sertifikaatit. Lisäksi mahdollisimman iso osa Utuliinin tilausten toimituksissa käytetystä pakkausmateriaalista on FSC-sertifioitua kartonkia.

Öko-Tex-standardi

Öko-Tex standardi 100 on merkki siitä, että kankaassa ei ole käytetty haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä. Öko-Tex (tai kansainvälisesti Oeko-Tex) on yhtenäinen turvallisuustandardi läpi koko tekstiilien tuotantoketjun. Tämä tarkoittaa siis sitä, että sekä kangas itsessään että siihen painettu Utuliinin ihana kuosi ovat turvallisia niin sisustustekstiilien kuin vaatteidenkin ompeluun.

Utuliinin kangasvalikoimasta pellavat ja puuvillasatiinit ovat Öko-Tex standardin läpäisseitä tuotteita.

GOTS-sertifikaatti

GOTS on lyhenne sanoista Global Organic Textile Standard eli se on siis kansainvälinen merkki luomuna tuotetusta tekstiilistä. Luomu tarkoittaa tekstiilien kohdalla sitä, että puuvillan viljelyyn ei käytetä myrkyllisiä torjunta-aineita ja lisäksi maaperää suojellaan ja pohjavettä säästetään. Lisäksi GOTS asettaa kriteerejä työntekijöiden oikeuksista tekstiilien tuotantoprosessin aikana. GOTS on merkki muunmuassa siitä, että kankaan valmistuksessa mukana olleet työntekijät tekevät työtä omasta tahdostaan, lapsityövoimaa ei käytetä ja työntekijöitä ei voi syrjiä tai kohdella kaltoin.

Utuliinin kangasvalikoimasta joustocolleget ja luomutrikoot ovat GOTS-sertifioituja tuotteita.

Pakkausmateriaalit

Valitsen pakkausmateriaalit aina sen mukaan, mitä asiakas on tilannut Utuliinin verkkokaupasta. Mahdollisuuksien mukaan valitsen pakkaustarvikkeiksi myös sertifioituja materiaaleja. Pakkauksen ympäristöystävällisyys menee sen esteettisen ulkonäön edelle. Esimerkiksi pienemmät paperituotteet toimitetaan kartonkikuoressa, jolla on FSC-sertifikaatti. Lisäksi pyrin tietysti siihen, että tilaukset pakataan aina mahdollisimman pieneen pakkaukseen, jotta materiaalia ei käytetä turhaan. Joskus saatan myös uusiokäyttää pakkausmateriaaleja erilaisista toimituksista, joita Utuliinille on saapunut.

Pyrin myös välttämään muovin käyttöä niin pitkälle kuin mahdollista. Joskus uusiokäytän myös saamaani pakkausmuovia, jotta se ei olisi kertakäyttöistä.